Abdullah Gül Üniversitesi genel fiziksel yapısı şehir yaşamının bir parçası olarak tasarlanmıştır. Sümer Kampüsü, endüstri mirası niteliğinin yanı sıra yeşil bir kampüs olmasıyla da öne çıkmaktadır. Eski fabrika yerleşkesinin bir parçası olan eski lojman yapıları, bugün öğrencilere konaklama imkânı sunan öğrenci köyüne dönüştürülmüştür. Öğrencilerin eğitim ve öğretim hayatlarına destek olacak çeşitli barınma, sosyal tesis ihtiyaçlarının yanı sıra üniversite bünyesinde sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler de yer almaktadır.
Araç trafiğine kapalı alanları, açık yeşil alanları ile özellikle yayalar için yürünebilir ve erişilebilir bir kampüstür. Bölümler ve fakültelerin kampüsteki birimleri ortak yapılanmayla kullanması, öğretim üyeleri arasında disiplinler arası ilişkileri güçlendiren bir altyapı oluşturmaktadır. Mimarlık eğitim sürecinin her sınıf düzeyinde başarılı bir şekilde yürütülebilmesi, öğrencilerin mimari projeleri hem teorik hem uygulamalı olarak öğrenmeleri ve deneyimleyebilmeleri için fiziksel olanaklar önemlidir. Mimarlık Bölümünün fiziksel ortamlarından derslikler ve atölyelerin dağılımına bakıldığında, Çelik Binada ortak dersler (matematik, fizik vb.), Büyük Ambar binasında mimari eğitimin teorik ve stüdyo dersleri yürütülmektedir.
Teorik dersler için sınıf
Büyük Ambar binasında, bölüm teorik derslerinin yürütüldüğü bir derslik olan BA02 kodlu sınıf amfi olarak düzenlenmiştir. BA02 dersliğinde teorik dersler ve seminerler yürütülmekte olup öğrenci kapasitesi 44 kişidir.
Proje Stüdyoları
Proje derslerinin yürütüldüğü 2 stüdyo (BA01, BA02) bulunmaktadır. Mimari eğitim sürecinin fiziksel olanaklarının merkezinde yer alan stüdyolar öğrencilerin projelerini çizebilme, fiziksel prototiplere dönüştürebilme ve grup çalışmalarına imkân veren boyutlarda ve niteliktedir. Bölümün stüdyo dersleri, 4 adet stüdyo mekânında yürütülmektedir. Bu mekanlar; BA01 zemin kat ve asma kat ile BA03 zemin kat ve asma kattır. BA01, 531,72 m2 ve BA03 stüdyosu toplamda 347,21 m2’dir.
Lisansüstü Eğitim Sınıfı ve Bilgisayar Laboratuvarı
Mimari tasarımın dijital boyutu önem kazanmakta, öğrenciler çeşitli tasarım yazılımlarını kullanarak dijital modelleme becerilerini geliştirmelidirler. Üniversiteye ait bilgisayar laboratuvarları tüm öğrencilerin kullanımına açıktır. Her öğrenci için Microsoft 365 lisansı verilmektedir. Mimarlık eğitimi için “Rhino 3D”, “CorelDraw”, “Skethcup”, “Adobe Creative Cloud” ve “yazılım lisansları bulunmaktadır. Ayrıca Graphpad lisansı isteğinde bulunulmuştur.
Mimari Maket Atölyesi
AGÜ Mimarlık Fakültesi Maket Atölyesi Sümer kampüsü Oranjeri yapısı 5-9 nolu alanda yer almaktadır. 82 m2 kapalı alana sahip olan atölye 3 bölümden oluşmaktadır. Steril alan, tozlu talaşlı alan ve depo/wc alanı olarak bölümlere ayrılmıştır. Atölye yetkilisi iş saatleri boyunca atölyede bulunarak öğrencilerin ve akademisyenlerin ihtiyaçlarına göre yardımcı olmaktadır. Bütün cihaz ve ekipmanların kullanımı ücretsizdir. Atölyeyi kullanacak olan kişiler yetkili kişiden randevu alarak cihazları kullanabilmektedir. Model Making ve Dijital Fabrication gibi seçmeli derslerin bir kısmı maket atölyesinde yapılmakta ve öğrencilerin lazer, CNC ve 3D yazıcı gibi cihazları kullanmalarına yönelik pratik eğitimler verilmektedir.
Malzeme Laboratuvarı
Öğrenciler, mimari tasarım projelerini hayata geçirebilmek için laboratuvarlarda pratik deneyim kazanmalıdır. Bu alanlar, yapı malzemeleri ve teknikleri hakkında pratik bilgi edinmelerine olanak tanımaktadır. Malzeme depolama alanları açısından imkân sağlayacak bölüme özel bir malzeme laboratuvarı ile ilgili çalışma yürütülmektedir.
Tüm üniversite öğrencilerinin kullanımı için düzenlenmiş diğer öğrenim ortamları ve kaynakları için Kampüs Bilgileri sayfasını kontrol edebilirsiniz.